Leve de wintertijd! Alle voordelen van wintertijd, ook in de zomer, op een rij.

Vanmorgen was het heerlijk om nog even lekker met licht van huis te gaan. Afgelopen maand werd het al aardig donker en vreesde ik al weer voortijdig met donker weg te moeten en in het donker weer terug naar huis te moeten te gaan.

Mijn voorkeur voor tijd mag duidelijk zijn. De wintertijd heeft mijn voorkeur.

Enkele argumenten voor de wintertijd.

Wintertijd is de originele tijd, daarom is het een logische tijd, om 12 uur ‘s middags staat de zon op het hoogste punt aan de hemel en is de dag precies halverwege.
Dat is dus goed uit te leggen.

Het is vaak ‘savonds nog lang te warm om te gaan slapen, terwijl de wekker de volgende ochtend onverbiddelijk is. Mensen krijgen een slaaptekort, wat zeker niet goed is voor de verkeersveiligheid in de ochtend.

Kinderen krijgen slaaptekort omdat het ‘s avonds te lang licht blijft en ze kunnen niet slapen. Dit is slecht voor de concentratie en de schoolprestaties in het algemeen.

Als het ‘s morgensvroeg in de hete slaapkamer eindelijk aangenaam koel wordt en je eindelijk echt kunt slapen gaat met de zomertijd de wekker al.
Ik heb het al eerder genoemd waarom de klok juist een uur de ANDERE kant op moet in de zomer, dan zou je dan nog twee uur kunnen slapen.

Als de buren in de zomer een feestje hebben en jij moet de volgende dag wel aan het werk, dan is het prettig als ze om een uur of 1 naar binnenn gaan en niet pas om 2 uur. Is toch beter mee te leven.

Mijn tuinverlichting daar kan ik pas van genieten als het donker wordt, echter is het dan vaak tijd om al naar bed te gaan, er moet morgen weer gewerkt worden.

De kachel hoeft in de lente en herfst niet meteen ‘s morgens vroeg aan om de ochtend kou al te verdrijven, omdat we wat later beginnen is de ergste kou vaak al weer net verdwenen.

Omdat Claude Juncker vindt dat we aan de zomertijd moeten, is dat eigenlijk al genoeg reden voor een weldenkend mens om dat dus juist niet te willen. Serieus die man is toch de ultieme EU-clown?

Als laatste van mijn redenen, een van de argumenten die ik tot mijn verbazing niet hoor uit groene hoek:
Dieren, zoals vogels, egels en ander wild, kunnen nog even ongestoord gebruik maken van het ochtendlicht.
De hele natuur kan dat ene rustige uurtje met wat licht ‘s morgens prima gebruiken voordat het mensencirkus weer volop van start gaat.

Arjen Lubach heeft ook nog een paar goede argumenten aangedragen, maar denk daar niet van dat dat alleen voor de grap was!

Onjuiste argumenten voor de zomertijd weerlegd:
Zomertijd wordt geassocieerd met de zomer. Let wel, ik schaats graag, maar van mij mag het het hele jaar zomer zijn.
Mensen zijn hierom vaak voor zomertijd, omdat het dan ook zomer is.

In de zomer is het ‘s-avonds lekker lang licht. Onzin, net zo lang licht als anders. Je kunt het misschien niet altijd zelf bepalen, maar je kunt zelf ook een uurtje eerder naar huis gaan van het werk om van het mooie weer te genieten. Je kunt misschien ook een uurtje eerder beginnen met werken.
Als je zelf een uur eerder opstaat is het ook al licht en dat uur heb je mooi rust en kun je ook aan jezelf besteden,

Het is al zo vroeg licht als het in de zomer wintertijd is. Oh waarschijnlijk ben je een avond mens?
Als de zon nu om 5 uur in je slaapkamer schijnt, slaap je aan de verkeerde kant van je huis? Wat doe je nu dan je draait je toch ook nog om? Dat wordt heus niet anders,
en je kunt ook een verduisterend (rol)gordijn voor je ramen hangen.

Het is vroeg donker in de avondspits. Klopt wellicht maar donker en slaperige mensen in de ochtend is ook een slechte combinatie, na de werkdag ben je meestal nog een hele poos wakker.

Tot slot heb ik toch een enkele goede reden gevonden om voor zomertijd te kiezen.
Als we ons aansluiten bij de Brexit, houden we op deze manier het tijdsverschil met Groot Brittannie in stand. Eh dat is eigenlijk zelfs een extra reden om voor de wintertijd te kiezen.

In the summertime

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

1 Response to Leve de wintertijd! Alle voordelen van wintertijd, ook in de zomer, op een rij.

  1. Jenna says:

    Thank you, I have recently been searching for
    info approximately this subject for a while and yours
    is the best I’ve discovered till now. But, what in regards to
    the conclusion? Are you sure in regards to the supply?

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul dit nog even in: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.