Wat in Joomla gestoeid

WordPress versus Joomla
Laatst heb ik geprobeerd om Joomla 2.5.1 op mijn site te installeren net zoals ik een poosje geleden ook met WordPress heb gedaan.
Installatie ging redelijk vlot alleen de documentatie schiet iets tekort. Zo heb ik het pakket gedownload en dan begint het zoeken hoe je dit op je webserver moet krijgen. Enfin, eerst maar eens alles met FTP in een map op de server gezet. Altijd goed. Dan uit de plaatjes op de Joomlasite opgemaakt dat de installatie begint als je de betreffende map opent. Dat lukte ook. Dan een database nodig, dus die aangemaakt inclusief gebruiker en zo. Binnen no time was de database vol ongelukkig genoemde tabellen en zag alles er mooi uit. De voorbeeldsites werkten leuk en ik kon inloggen als administrator om dingen in te stellen.
Gelijk even gekeken of er ook andere templates beschikbaar waren, want de default vind ik een ietsje saai. Van de beschikbaarheid van templates daar had ik me wat meer van voorgesteld. Ik kreeg er een deja-vu van. Genoeg te vinden maar de meeste pas te downloaden onder achterlating van inlog cq persoonsgegevens of onder voorwaarden de meegeleverde footer niet aan te passen, zonder dat het mij precies duidelijk geworden is wat er dan in die footer staat. Gauw een <div> blok omheen plaatsen van de klasse invisible denk ik dan. Geen andere template dan voorlopig. Eerst maar eens een welkomstberichtje brouwen. Dat verliep ook vlot. Zo nu eens kijken hoe dat er uit ziet. Welkomstpagina. Uitloggen. Verversen. Welkomstpagina. Inloggen. Berichten bewerken. Alle gegenereerde berichten verwijderen. Uitloggen. Verversen. Welkomstpagina.
Database bekeken. Zoeken welke tabel zou er gebruikt zijn om mijn bericht in op te slaan? Gevonden, ja mijn bericht(en inmiddels) staan er in. Maar nog niet op mijn joomla site.
Tussenstand WordPress – Joomla 8 – 1 (voor de moeite). Zodra mij duidelijk wordt wat ik fout heb gedaan kan het cijfer voor Joomla wel omhoog gaan, maar zolang Joomla geen bruikbaar resultaat oplevert blijft het dus een 1.

Ik heb iets meer voor mekaar inmiddels maar om er nu meer uit te halen gaat tijd in zitten en die heb ik er (nu) niet voor over. Voor mij met mijn achtergrond vind ik WordPress toch logischer in elkaar gezet, ik kan de onderdelen die er toe doen eenvoudiger vinden en bij Joomla heb ik meer het idee dat ik woordjes moet leren in plaats van logica. Dat is ook wat ik tegen veel OO georienteerde programmeertalen heb. Je moet woordjes, oftewel functienamen in libraries met bepaalde namen, leren. Heb je een flutje nodig? Oh gebruik die en die library, die is maar 600 MB groot, daar staat functie ieniemienie in die je daarvoor kunt gebruiken; doet wel niet wat je precies wil maar dat kun je wel wat aanpassen. Oh ja als je die library gebruikt moet je ook even library X (2,6 GB) en library Y (9,98 GB) importeren anders compileert je programma niet. Etcetera 😉

This entry was posted in Geen categorie and tagged . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Vul dit nog even in: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.